Krátenie stravného

Mnohí zamestnávatelia ale ja zamestnanci nevedia čo krátenie stravného vlastne znamená. Poďme si preto trošku objasniť o čo sa jedná, na čo majú zamestnanci ale aj zamestnávatelia právo a ako to celé funguje. V niektorých prípadoch sa stáva, že v praxi sa účtovníci mylne domnievajú, že základňa na krátenie stravy je percentuálne vyjadrená z istej sumy. Krátenie stravného sa dotýka hlavne tých, ktorý chodia na služobné cesty či už do zahraničia alebo v rámci Slovenskej republiky. Ak má zamestnanec na pracovnej či služobnej ceste preukázané a zabezpečené bezplatné stravovanie v celom rozsahu, zamestnávateľ mu už stravné neposkytuje. Ak má však zamestnanec na pracovnej či služobnej ceste preukázané a zabezpečené len čiastočné bezplatné stravovanie, stravné sa mu kráti zo sumy, ktorá je ustanovená pre časové pásmo nad 18 hodín. Krátenie je nasledujúce: raňajky sa krátia o 25%, obed sa kráti o 40% a večera sa kráti o 35%.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s